Avonturenuurtjes

Klik hier voor info over de spannende avonturen-uurtjes in het avonturenbos van Speelpark Klein Zwitserland.

Waterspeelplaats

De waterspeelplaats past geheel binnen het motto van Klein Zwitserland ‘spelen in het groen.’ Hierin komen de natuur en kinderen op een speelse manier samen. Naast het spelen vind Klein Zwitserland het ook belangrijk om bos goed te onderhouden en daardoor zoveel mogelijk de natuur te behouden. De waterspeelplaats is ook gemaakt van natuurlijke materialen, namelijk de bomen van het speelpark die door de harde wind geveld zijn. Door deze te verwerken in nieuwe speeltoestellen gaan deze niet helemaal verloren.

Water is leven. Wij gebruiken het iedere dag als onze eerste levensbehoefte, drinkwater. Wij gebruiken daarnaast ook water om te douchen, wassen, spoelen en om de planten water te geven. In Nederland is het vanzelfsprekend dat er schoon drinkwater in overvloed is. Voor kinderen is water een onuitputtelijke bron van plezier. Samen met zand is water het eerste element waarmee kinderen op een natuurlijke wijze spelen. In dit Kader heeft Klein Zwitserland besloten om een waterspeelplaats te openen. Het park is gelegen in een oude kleigroeve met rivierklei die ooit afgezet is door de Maas in het Pleistoceen. In de Tegelse klei zijn resten gevonden van planten en dieren die hier twee miljoen jaar geleden leefden. De paleontoloog Eugene Dubois was de eerste die geïnteresseerd raakte in de Tegelse fossielen. Rond 1900 vond hij resten van onder meer de Tegelse Aap, het Tegels hert en de olifant. In Klein Zwitserland kunnen de kinderen oude kleihompen wassen in het water. De Meeste kleihompen bevatten fossielen of kostelijke stenen. De fossielen zijn afkomstig van de naastgelegen kleigroeve en komen uit dezelfde kleilagen waar de echte professor Dubois ruim honderd jaar geleden onderzoek deed.

Het zoeken van fossielen uit oude kleihompen is echter nog maar één van de vele mogelijkheden van water. Daarom heeft Klein Zwitserland ruim één hectare gereserveerd voor het spelen met water en zand. Hierin zullen educatieve elementen op een speelse manier gebracht worden. Waar mogelijk is zal aan de kinderen wat bijgebracht worden over het belang van ons drinkwater, het klimaat en ruimte voor de rivieren. In de waterspeelplaats zal dagelijks ruimte zijn voor honderden kinderen om te spelen.

Lees meer »

Pasen in Klein Zwitserland

Pasen in Speelpark Klein Zwitserland